torsdag 29 september 2011

Biografi! :)

Jane Austen :)


Jane Austen var född den 16 december 1775 i Steventon  Hampshire i England och var den andra dottern den näst yngsta av åtta barn.Jane Austen var oftast hemma, men hon fick en bättre utbildning än många kvinnor den tid då hon levde.Hon var hemskolad och hennes enda vän var hennes syster Cassandra som var nästan tre år äldre än henne. Cassandra blev förlovad och skulle gifta sig, men hennes fästman omkom. Man tror att de stod varandra väldigt nära och Cassandra lär ha kallat Jane för ”Solen i mitt liv, som förgyller varje nöje, som lindrar var sorg”.
Jane föddes i steventon,
 och om du tittar på kartan se du det rosa markerade?
det är där det är ;)

Jane levde ett ganska avslappnat och lugnt liv, hon hade stor tillgång till världen omkring henne, främst genom hennes bröder Francis, Charles, Henry, Jakob och Edvard. Francis och Charles var officerare i Royal Navy (Mariner), som skickades på fartyg runt om i världen och hjälpte till i Napoleonkrigen. Henry var först en officer i milisen och senare en bankman, men blev tillslut en präst som sin far och sin bror Jakob. Jane besökte Henry i London, där hon gick på teater, konstutställningar o.s.v. Hennes bror Edvard godkändes av rika kusiner och blev deras arvtagare för att senare ta deras namn, och blev mycket rik på det. Det sägs att det fanns även en bror som var handikappad och som placerades i fosterhem men honom nämnde Jane aldrig.
Efter ett längre besök i Godmersham tog Jane och hennes syster över en del i det rika livet efter att Edvard dött, vilket återspeglas i alla hennes böcker.

Hon började skriva först när hennes syster utmanade henne att skriva en novell och sedan läsa den för familjen. Det blev sedan ett stort nöje för för alla, Jane älskade att skriva och familjen älskade att lyssna på hennes berättelser. Hennes tidigaste kända böcker är från ca 1787. Men jag tror att Jane skrev många böcker före det men att hon inte ville publicera dem. Jane var väldigt blyg när det kom till skrivandet, vilket inte märks överhuvudtaget i hennes böcker. Hon skrev på små lappar som hon gömde under skrivbordet om någon kom in i rummet.
Hennes föräldrar uppmuntrade hennes skrivande och hennes pappa (pastor George Austen) köpte papper och ett skrivbord. När hon var runt tjugo skrev Jane romaner som  hette "Elinor och Marianne" men titeln ändrades senare Sense and sensibility (Förnuft och känsla) men man vet inte när den  blev klar, och "First Impressions" (första intryck) som senare ändrades till "Pride and predjudice" (Stolthet och fördom) som blev färdig 1797, hon gjorde även en roman som hette "Susan" men även den ändrades senare till Northanger Abbey. 1803 såldes vad som då hette "Susan" för ca 10 dollar, men såldes senare vidare för samma pris ett år innan hennes död och blev då publicerad. Hon skrev även tre böcker till, Mansfield Park som publicerades 1814, Emma som publicerades år 1815 och Övertalning som publicerades av hennes syster och bror efter hennes död men exakt vilket år vet jag inte.

                                                                        
När Janes pappa dog 1805 slutade hon skriva på hela 10 år. Hon bodde efter att hennes pappa dog med sin mamma som var hypokondriker (hon inbillade sig att hon var sjuk hela tiden) och sin syster.
I juli 1809 flyttade dem till en stor stuga i Chawton i England. Där kände sig Jane hemma.
Hon var aldrig gift, hon hade aldrig ett eget rum, men hon hade ett stort socialt liv och hon hade friare och romantiska drömmar.            


                                                                                        
Stugan som hon bodde i med sin mamma och syster i Chawton. :)
Hon träffade en kille vid namn Tom Lefroy några gånger år 1796. De delade samma  sinne för ironisk humor och Jane blev förälskad i honom. Han friade till henne och hon sa ja, men ångrade sig redan dagen efter och det blev inget bröllop. Hon blev alltså som jag sa aldrig gift.




Jane dog av vad man tror var Addisons sjukdom (själv vet jag inte vad det betyder) eller av bröstcancer när hon var 41 år, den 18 Juli 1817 i Winchester Hampshire i England, hon levde hela sitt liv i England.
 I sitt testamente skrev hon att hon lämnade över allt hon ägde till sin syster. 
Jane begravdes i Winchester Cathedral, nära centrum i norr gången. 
"Det är en tillfredsställelse för mig att tro att hon ligger i en byggnad hon beundrat så mycket,"  sade Cassandra Austen efter begravningen.


Winchester cathedral där Jane ligger begravd.
Det finns även många fler saker som Jane skrev, noveller, romaner, brev och mycekt mer men allt publicerades inte, man har dock publicerat några av breven hos skrev till sin syster när hon reste runt. Men hennes syster brände dom flesta breven när Jane dog, varför vet man inte. Men ca 160 brev överlevde  men inga som Jane hade skrivit förrän efter hon var tio.

Jane Austens bror Henry gjorde hennes författarskap stor efter hennes död. Men det var inte förrän publiceringen av JE Austen-Leigh memoarer år 1870 som man började läsa om henne och hennes böcker. Janes ofullbordade Sanditon publicerades år 1925.


Något släktträd kunde jag tyvärr inte hitta (förutom hennes syskon och föräldrar) men det sägs att hon är ca nio kusiner från Kate Middleton, vilket är ganska coolt, tycker jag. :)




Källor!:
nr1 ! :)

nr2 ! :)

nr3 ! :)

nr4 ! :)

nr5 ! :)


Bilderna var tagna härifrån:

Kartan :)

Kartan gjorde jag om lite själv på :)


Stugan :)

Katedralen :)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar